ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΧΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΑΚΕΤΤΑ
Ο Άνχης Αθανάσιος Σακέττας γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1882. Τελείωσε το Δημοτικό στη Σπάρτη και όταν ήταν μαθητής του Ελληνικού σχολείου έμεινε ορφανός από πατέρα.
Όταν τελείωσε τις σπουδές του Γυμνασίου κατατάχθηκε εθελοντής το 1903, έπειτα γράφτηκε στο Σχολείο Υπαξιωματικών απ’ όπου εξήλθε Ανθλγός την 21 Ιουνίου 1910. .
Πήρε μέρος σε όλους τους πολέμους του 1912-1922 και δείχνοντας γενναιότητα και Διοικητική ικανότητα προήχθη διαδοχικά σε Υπλγό την 21 Μαΐου 1913,σε Λγό την 21 Μαΐου 1914, σε Τχη την 13 Δεκεμβρίου 1917 και σε Άνχη την 07 Οκτωβρίου 1919. Κατά την εκστρατεία της Μικράς Ασίας συμμετείχε σε όλες τις επιχειρήσεις και επέδειξε δραστηριότητα και γενναιότητα από την αρχή της εκστρατείας μέχρι το θάνατό του. Το καλοκαίρι του 1922, ήταν Επιτελάρχης της ΧΙΙ Μεραρχίας, η οποία βρέθηκε σε δύσκολη θέση στην τοποθεσία Αλή Βεράν, στις πρώτες ημέρες της σύμπτυξης του μετώπου. Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές, όπου ο εχθρός εμφανιζόταν από παντού και ο κίνδυνος κύκλωσης ήταν εμφανής, ο Άνχης Σακέττας Αθανάσιος ενώ είχε τεθεί επικεφαλής ενός τμήματος που βρισκόταν εκεί απώθησε τους Τούρκους και άνοιξε την κατεύθυνση της συμπτύξεως προς Τουμλού Μπουνάρ. Μετά από δύο ημέρες όταν είχε κριθεί πια ο αγώνας, εμπνευσμένος από τις παραδόσεις της ιδιαίτερης του πατρίδας, εξόρμησε και πάλι στα φαράγγια του Μουράτ Ντάγ για να τηρήσει το Σπαρτιατικό όρκο, και να πεθάνει “ ΕΠΙ ΤΑΣ……” οπότε την 15 Αυγούστου 1922 τραυματίστηκε στην προσπάθειά του αυτή και αφού συνελήφθη από τους Τούρκους θανατώθηκε. Το Αρχηγείο Στρατού σε μνήμη του ήρωα του Μικρασιατικού πολέμου Άνχη Σακέττα Αθανάσιου ονόμασε ένα από τα Στρατόπεδα του Λεκανοπεδίου Αττικής με το όνομα “ ΣΑΚΕΤΤΑ ”, όπου είναι εγκατεστημένες Μονάδες του Ελληνικού Στρατού.